Ruiterfitheid
Het woord ruiterfitheid is een heel algemeen begrip. Meer en meer komt het belang van ruiterfitheid naar boven in de paardensport. Maar wat is ruiterfitheid nu juist?
Je kan dit op verschillende manieren interpreteren. Ruiterfitheid is in onze visie samengevat: “zich mentaal en fysiek in een gezonde toestand bevinden waarin zelfkennis centraal staat”.
Wanneer we deze definitie ontleden halen we hier volgende kernwoorden uit:
- Mentaal
- Fysiek
- Gezond
- Zelfkennis
Het zijn aspecten die een centrale rol spelen in de prestaties die zowel jouw paard als jij leveren.
Het mentale aspect is hier van groot belang. Wanner jouw mindset de juiste positieve energie omvat, kom je reeds een heel eind. We mogen uit ervaring spreken en zijn er dan ook van overtuigd dat 99% van de ruiters gestart is aan zijn eigen paardenavontuur vanuit een passie. Het enthousiasme waaruit deze passie is ontstaan kan soms ook even zoek zijn. Het is belangrijk dat we hierin kritisch zijn en dit aspect verder gaan ontleden. Waarom voelen we ons mentaal op dit moment niet sterk, hoe kunnen we hiermee omgaan, kunnen we iets veranderen… zijn vragen die we onszelf kunnen stellen.
Zoals we reeds aanhaalden zijn alle kernelementen van onze definitie onlosmakelijk aan elkaar gekoppeld. Om het mentale aspect te begrijpen dienen we een bepaalde zelfkennis te bezitten. Het traject van elke ruiter is verschillend, het traject van elk paard is verschillend. We hoeven je dus ook niet te vertellen dat de combinatie van deze 2 nooit exact kan zijn aan het traject van een andere ruiter, met een ander paard, of dezelfde ruiter met een ander paard. We dienen onszelf ook niet enkel te kennen op mentaal vlak. Ook op fysiek vlak speelt het aspect ‘zelfkennis’ een grote rol. “Wat je niet weet, kan je ook niet veranderen.” Het spreekt voor zich dat een fitte ruiter alleen maar een positieve invloed kan hebben op zijn paard. Een “fitte ruiter” heeft een goed uithoudingsvermogen, een uitstekende coördinatie, de juiste hoeveelheid spiermassa en is daarbij ook nog eens flexibel en lenig. We kijken ook op fysiek vlak dus zowel naar de zwakke als naar de sterke punten van de ruiter. Alleen door deze combinatie te maken kunnen we de ruiter beter maken.
We kunnen voorgaande kernelementen enkel bereiken wanneer we ons in een gezond lichaam bevinden. Om ons optimaal te kunnen inzetten voor ons paard, hebben we een bepaalde dosis energie nodig. Deze energie halen we uit onze voedingsstoffen. Net zoals we voor onze paarden enkel kwalitatief voer voorzien, verdienen we dit als ruiter ook.
“Ruiterfitheid” is dus meer dan alleen boxen mesten, het erf kuisen en paarden rijden. Het is een uiterst belangrijk aspect om jouw ultieme doel te bereiken.
Ben je enthousiast en kan je voor dit aspect wel een duwtje in de rug gebruiken? Schrijf je snel in voor éen van onze trainingsweekends of -trajecten